Po prawie 5 latach działalności Akademia Kulinarna Kulinare jest na sprzedaż!
Jeżeli jesteś zainteresowany zakupem prześlij ofertę na adres m.zaremba@kulinare.pl

Orientalny łosoś marynowany

02 692x462 Orientalny łosoś marynowany

Dziś prezentujemy smakowitego i niezwykle soczystego orientalnego łososia, który niedawno gościł na naszych grillach w trakcie II Akademii Grillowania Weber. To wspaniałe danie przygotował dla nas Pascal Brodnicki, dlatego tym bardziej zachęcamy do jego samodzielnego przygotowania również w waszych domach. Połączenie ulubionego łososia w orientalnej marynacie z pewnością zachwyci rodzinę i przyjaciół.

Rybę przeznaczoną na grilla najlepiej wykąpać wcześniej w odpowiedniej marynacie i potrzymać kilka godzin w lodówce. Dopiero wtedy nabiera niezapomnianego smaku. Jeśli ktoś nie przepada za mięsem łososia, nie ma problemu. Marynata którą tu podaję, znakomicie pasuje też do tuńczyka, pstrąga, czy diabła morskiego.



Składniki:

700 g łososia pokrojonego na grube steki

4 łyżki sosu sojowego light

4 łyżki sosu ostrygowego

2 limonki

4 cm korzenia imbiru

2 ząbki czosnku

1 pęczek kolendry

10 łyżek oleju rzepakowego

1 łyżka oleju sezamowego

1 papryczka chilli red bird’s eye

sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

1. Posiekaj kolendrę i przełóż do miski.

2. Pokrój drobno czosnek. Posyp go solą i przetrzyj krawędzią noża na miazgę.

3. Posiekaj chilli razem z pestkami, dodaj do czosnku i kolendry.

4. Obierz imbir krawędzią łyżeczki i zetrzyj go na tarce na drobnych oczkach. Wymieszaj z resztą składników.

5. Sparz limonki wrzątkiem. Zetrzyj z nich skórkę do marynaty i wyciśnij sok. Wrzuć resztki pozostałe po wyciśnięciu do miski ze wszystkimi składnikami.

6. Dodaj sos sojowy i ostrygowy.

7. Cały czas mieszając, dolewaj powoli olej rzepakowy i sezamowy.

8. Całość posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

9. Przełóż steki z łososia do marynaty tak, żeby były nią pokryte ze wszystkich stron. Owiń miskę folią spożywczą i przełóż na 2-3 godz. do lodówki.

10. Grilluj kawałki łososia po 5-6 min. z każdej strony.

11. Najlepiej smakuje z ryżem.



Zaloguj się żeby dodać komentarz.