Dziś prezentujemy smakowitego i niezwykle soczystego orientalnego łososia, który niedawno gościł na naszych grillach w trakcie II Akademii Grillowania Weber. To wspaniałe danie przygotował dla nas Pascal Brodnicki, dlatego tym bardziej zachęcamy do jego samodzielnego przygotowania również w waszych domach. Połączenie ulubionego łososia w orientalnej marynacie z pewnością zachwyci rodzinę i przyjaciół.
Rybę przeznaczoną na grilla najlepiej wykąpać wcześniej w odpowiedniej marynacie i potrzymać kilka godzin w lodówce. Dopiero wtedy nabiera niezapomnianego smaku. Jeśli ktoś nie przepada za mięsem łososia, nie ma problemu. Marynata którą tu podaję, znakomicie pasuje też do tuńczyka, pstrąga, czy diabła morskiego.
Składniki:
700 g łososia pokrojonego na grube steki
4 łyżki sosu sojowego light
4 łyżki sosu ostrygowego
2 limonki
4 cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
1 pęczek kolendry
10 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 papryczka chilli red bird’s eye
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Posiekaj kolendrę i przełóż do miski.
2. Pokrój drobno czosnek. Posyp go solą i przetrzyj krawędzią noża na miazgę.
3. Posiekaj chilli razem z pestkami, dodaj do czosnku i kolendry.
4. Obierz imbir krawędzią łyżeczki i zetrzyj go na tarce na drobnych oczkach. Wymieszaj z resztą składników.
5. Sparz limonki wrzątkiem. Zetrzyj z nich skórkę do marynaty i wyciśnij sok. Wrzuć resztki pozostałe po wyciśnięciu do miski ze wszystkimi składnikami.
6. Dodaj sos sojowy i ostrygowy.
7. Cały czas mieszając, dolewaj powoli olej rzepakowy i sezamowy.
8. Całość posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
9. Przełóż steki z łososia do marynaty tak, żeby były nią pokryte ze wszystkich stron. Owiń miskę folią spożywczą i przełóż na 2-3 godz. do lodówki.
10. Grilluj kawałki łososia po 5-6 min. z każdej strony.
11. Najlepiej smakuje z ryżem.
Zaloguj się żeby dodać komentarz.