Szafy chłodnicze do gastronomii – jak je wybierać?

Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny musi posiadać odpowiednie wyposażenie. Zwykle to od niego zależy, jak efektywna i skuteczna jest praca kucharzy i ekipy kelnerów. Jednocześnie w każdej kuchni gastronomicznej powinny znaleźć się także szafy chłodnicze. To ich zadaniem będzie utrzymanie odpowiedniej temperatury, warzyw, owoców oraz mięs. Jednak warto zauważyć, że obecnie dostępne na rynku szafy chłodnicze są mocno zróżnicowane. Wobec tego, czym kierować się przy ich wyborze?

Szafa chłodnicza a możliwości przestrzenne

Szafa chłodnicza może mieć różnorodne wymiary i gabaryty. Wobec tego musimy odpowiednio dopasować ją do możliwości przestrzennych, jakie daje nam nasza kuchnia w lokalu. Jeśli pomieszczenie jest przestronne i duże, wówczas szafy chłodnicze- bez względu na rozmiar- będą idealnym dopasowaniem. Jeśli jednak nasza gastronomiczna kuchnia nie cechuje się zbytnio pokaźnym metrażem, wówczas rozwiązaniem może okazać się szafa chłodnicza podblatowa. Jest to sposób na to, by wykorzystać pełną funkcjonalność szafy chłodniczej, a jednocześnie zaoszczędzić przy tym sporo miejsca.

Szafy chłodnicze i ich klasa energetyczna

Szafy chłodnicze to urządzenia elektryczne, które będą działać praktycznie przez całą dobę. Wobec tego, jeśli przedsiębiorcy chcą uchronić się skutecznie przed wysokim rachunkami, powinni zwrócić uwagę na to, by szafa chłodnicza posiadała maksymalnie wysoką klasę energetyczną. Wówczas czerpany prąd nie doprowadzić do tego, że rachunki przekroczą możliwości finansowe właściciela lokalu.