Jak uatrakcyjnić wygląd potraw za pomocą barwników spożywczych?

Chcąc w łatwy sposób zmienić wygląd swoich potraw, zaskoczyć znajomych czy zachęcić niejadków do skosztowania jedzenia – warto wypróbować w kuchni barwniki spożywcze. Za ich pomocą można przygotować wiele pomysłowych dań, zaserwować wypieki wyglądające jak z cukierni w naprawdę prosty sposób.

Stosowanie barwników spożywczych

Barwnik spożywczy jest całkowicie bezpieczny w użyciu. Nie zmienia zapachu ani smaku potraw. Barwniki spożywcze są niezwykle wydajne i już ich niewielka ilość wystarczy, aby nadać daniom unikatową barwę. Samodzielnie można także zwiększać intensywność odcieni poprzez dodawanie kolejnych miarek koloru.

Należy natomiast pamiętać o ostrożności w stosowaniu i dozowaniu barwnika spożywczego. Może on bowiem nadać barwę również używanym w trakcie przyrządzania dań naczyniom czy dłoniom. Warto ostrzec gości, którzy będą próbować gotowych potraw, że ich język czy zęby także mogą ulec zabarwieniu w trakcie jedzenia. Nie trzeba się jednak martwić, gdyż wszelkie zabrudzenia powstałe przez barwniki spożywcze z łatwością się zmywają.

Przykłady użycia barwników spożywczych

Szczególnie dzieci chętnie zjedzą potrawy w ich ulubionych kolorach, które będą wyglądać jak z bajki. Barwniki do ciast doskonale sprawdzą się dodane do masy na naleśniki, biszkopt czy gofry. Będą również przydatne w przygotowaniu kolorowego lukru czy masy cukrowej.

Za pomocą barwników do ciast wykonać można profesjonalnie wygladające torty, babeczki czy ciasteczka. Warto zaznaczyć, że za ich pomocą przygotowuje się nie tylko słodkie dania, ale również wytrawne. Na przykład z ryżu, do którego dodano niewielką ilość barwnika można stworzyć kolorowe sushi, które świetnie będzie się prezentować na stole.

Barwnik spożywczy do nabycia na stronie https://sklep.polmarkus.com.pl/barwniki-spozywcze