Akcesoria cukiernicze do tortów

Torty to specyficzne ciasta, przygotowywane na specjalne okazje. Przede wszystkim kojarzą się z urodzinami albo weselem, ale są dobre na każdą wyjątkową okazję. Podstawą tortu jest biszkopt, którego części są przełożone kremem. Dopełnienie całości stanowią dekoracje związane z okazją oraz osobą, dla której tort jest przygotowywany. Dlatego każdy, kto chce zajmować się robieniem tortów na zamówienie, musi pamiętać o zaopatrzeniu się w niezbędne akcesoria cukiernicze, bez których zrobienie idealnego tortu będzie niemożliwe.

Przede wszystkim tortownice

Tortownica to specjalna, okrągła forma do wypieku biszkoptu na tort. Oczywiście, torty mogą też być prostokątne, ale najczęściej są okrągłe. Tortownice mogą mieć różne średnice. Warto posiadać kilka, o różnych średnicach. Formy o różnych średnicach przydadzą się do robienia tortów piętrowych, a przeważnie takie torty spotykane są na weselach.

Akcesoria do dekoracji tortów

Akcesoria cukiernicze do dekoracji, to cały szereg narzędzi, które umożliwiają nakładanie, rozprowadzanie i formowanie różnych kształtów z kremów, lukrów, polew różnego rodzaju czy masy cukrowej. Do dekoracji z kremu niezbędna jest szpryca z różnymi końcówkami. Na tortach zazwyczaj są także napisy. Do ich zrobienia przyda się specjalny pisak, do którego środka wlewa się lukier czy polewę, którą chce się zrobić napis. Oprócz tego niezbędne są wszelkie formy umożliwiające tworzenie różnych kształtów z masy cukrowej, kratki do tworzenia dekoracji z czekolady albo karmelu i wiele innych akcesoriów, dzięki którym można stworzyć prawdziwe tortowe cuda.