W jaki sposób używać rantu cukierniczego?

Amatorzy pieczenia ciast zwykle mają w kuchni różne akcesoria, które ułatwiają im pracę. Niegdyś częstym widokiem były blachy do pieczenia o różnych kształtach i rozmiarach, dzisiaj coraz więcej osób decyduje się na pracę z rantami cukierniczymi. Z czego wynika taka zmiana?

Wygoda w kuchni

Rant cukierniczy sprawdza się lepiej niż tradycyjna blacha. Producenci oferują formy w różnych kształtach – klasycznego okręgu, kwadratu, serca, a nawet wieży Eiffla, zatem każdy znajdzie taką, która będzie odpowiadać jego potrzebom. Jak sugeruje sama nazwa ranty to rodzaj obręczy, nie mają dna, dzięki czemu w większości przypadków można regulować ich wielkość. Formy o tradycyjnych kształtach jak koło czy prostokąt dostępne są w różnych przedziałach rozmiarowych, a także o różnych wysokościach, dzięki czemu można upiec w nich wysoki biszkopt, który po wyjęciu z rantu będzie miał równe brzegi.

Korzystanie z rantu

Aby skorzystać z rantu trzeba ustawić pożądaną wielkość formy i położyć na blaszce do pieczenia. Część osób decyduje się na wyłożenie dna formy folią aluminiową, aby uniknąć wycieknięcia ciasta dołem, jednak nie jest to konieczne. Następnym krokiem jest wlanie gotowego ciasta i włożenie całości do piekarnika. Również wyciąganie biszkoptu z rantu nie przysparza trudności, należy najpierw przesunąć nożem po wewnętrznej części ścianek rantu, a następnie go odpiąć i zdjąć z ciasta. Dobrze poczekać aż biszkopt przestygnie, w ten sposób uda się uniknąć ryzyka jego pęknięcia czy pokruszenia się.