Po prawie 5 latach działalności Akademia Kulinarna Kulinare jest na sprzedaż!
Jeżeli jesteś zainteresowany zakupem prześlij ofertę na adres m.zaremba@kulinare.pl

Miętowy szisz kebab z tzatzikami

IMG 2190 692x461 Miętowy szisz kebab z tzatzikami

Znakomity przepis, który wywodzi się z Turcji, gdzie jest niezwykle popularny i ceniony. Tradycyjny szisz kebab może być przygotowywany na wiele różnych sposobów z różnych odmian mięsa jak i przekładany warzywami. Charakteryzuje się inna formą niż tak popularny klasyczny kebab. Przepis na to smakowite dane przedstawił na ostatniej akademii gotowania Aleksander Baron. Kebab z przepysznymi dipami przypadł do gustu wszystkim uczestnikom, dlatego zachęcamy każdego do wypróbowania tego przepisu we własnym domu na własnym grillu.


Składniki:

800 g mielonej jagnięciny

mała garść siekanej świeżej mięty

łyżka mielonego ziarna kolendry

łyżka papryki ostrej

3 ząbki czosnku

pieprz, sól


Sposób przygotowania:

Jagnięcinę doprawiamy siekaną miętą, utartym czosnkiem, kolendrą, pieprzem i solą oraz papryką w proszku. Mięso wyrabiamy ręką i odstawiamy do lodówki. W tym czasie patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie i przygotowujemy sobie miskę wody do maczania rąk. Zapobiegnie to przywieraniu mięsa podczas jego formowania. Patyczki oblepiamy mięsem, tworząc coś w rodzaju kiełbaski. Uformowane szisze grillujemy lub pieczemy. Podajemy z tzatzikami – sosem na bazie greckiego jogurtu, czasem z twarogowym serem, utartym świeżym ogórkiem, koprem, czosnkiem cytryną i oliwą… i sałatką pomidorową też.



Zaloguj się żeby dodać komentarz.