Po prawie 5 latach działalności Akademia Kulinarna Kulinare jest na sprzedaż!
Jeżeli jesteś zainteresowany zakupem prześlij ofertę na adres m.zaremba@kulinare.pl

Maki i nemy z kiełkami, łososiem i słodkim sosem czosnkowo-sojowym

38 692x461 Maki i nemy z kiełkami, łososiem i słodkim sosem czosnkowo sojowym

Na akademii w warszawskiej Moonsferze w lutym tego roku, Grzegorz Łapanowski zachwycił wszystkich uczestników orientalnym przysmakiem. Wyjątkowo smaczne maki i nemy są niezwykle łatwe w przygotowaniu, o czym przekonali się zgromadzeni adepci sztuki kulinarnej. Tych którzy nie mieli okazji uczestniczyć w naszej akademii zapraszamy do spróbowania w domu.

Składniki:

Papier ryżowy

Nori

Marchew

Por

Kiełki rzodkiewki i słonecznika

100 g świeżego lub ew. wędzonego łososia


Sos:

2 wyciśnięte ząbki czosnku

1 posiekane chili

1 łyżeczka miodu

4 łyżki sos sojowego

Ew. sok z cytryny lub limonki


Sposób przygotowania:

Obrane warzywa kroimy w zapałkę. Papier ryżowy namaczamy w wodzie aż zmięknie. Na macie do sushi układamy nori i faszerujemy kolejno: kiełkami, warzywami i łososiem. Następnie rolujemy roladkę dokładnie dociskając by pozostała zwarta.

Z papierem ryżowym wykonujemy podobną operację tym razem bez użycia maty do sushi.

Składniki sosu mieszamy i doprawiamy do smaku.



Zaloguj się żeby dodać komentarz.