Po prawie 5 latach działalności Akademia Kulinarna Kulinare jest na sprzedaż!
Jeżeli jesteś zainteresowany zakupem prześlij ofertę na adres m.zaremba@kulinare.pl

Kulinare event integracyjny dla Kinnarps Polska

DSC 7644 692x461 Kulinare event integracyjny dla Kinnarps Polska

4 komentarze

Zobacz film z akademii!

W styczniu odbył się jeden z naszych kolejnych zimowych eventów integracyjnych. Tym razem postanowiliśmy przygotować dla Was relację z akademii kulinarnej, którą zorganizowaliśmy dla firmy Kinnarps w Warszawie. Wyjątkowe miejsce i wyjątkowi uczestnicy! Grupa ponad 70 osób! W środę 18 stycznia zamieniliśmy Kinnarps w szkołę gotowania. Mieliśmy również przyjemność przywitać podczas eventu gości ze Skandynawii, którzy bardzo chętnie zaangażowali się do wspólnego gotowania i degustacji. Imprezy integracyjne dla firm to zawsze dobra okazja aby zorganizować coś niezwykłego. Atrakcją było jak zawsze grillowanie. Nikt się tego nie spodziewał, że w zimie będziemy większość potraw przygotowywać na grillach!

DSC 7563 692x461 Kulinare event integracyjny dla Kinnarps Polska

Kulinare ma nowych partnerów! Podczas tego wspaniałego wieczoru mieliśmy przyjemność po raz pierwszy wspólnie przygotować kulinarny show. Wino w Kulinare, od teraz zawsze prosto z Winarium! Marek Kondrat i jego wielka pasja do wina połączyła nas we wspólnym promowaniu nie tylko kultury i sztuki gotowania ale przede wszystkim wyjątkowej wrażliwości na fuzję potrawy z winem. Na akademię przybył Kacper Woźniak z firmy Winarium, który jako niezwykle utalentowany polski sommelier dobrał do menu wyborne wina i poprowadził klub konesera, dzieląc się z uczestnikami ogromną wiedzą o winie. Oj, Kacper był mocno oblegany icon smile Kulinare event integracyjny dla Kinnarps Polska Chyba sam się tego nie spodziewał. Ale wina były po prostu wyborne!

Pierwsze to wino klasy reserva Jeana Bousqueta. Mieszanka czterech szczepów, oparta na Malbecu. Ikona argentyńskiego winiarstwa, kwintesencja dobrze zdefiniowanego owocu i garbników. Dobrze zbalansowane w ustach, ekspresyjne czystymi owocami, zwłaszcza jagodami i malinami. Ciekawe nuty fig, czarnej czekolady, grafitu i minerałów. Kwasowość delikatna, ładnie uzupełniana pełną strukturą. Finisz długi! Oj, finisz był długi, bo niektórzy z gości przy winie spędzili czas prawie do północy icon smile Kulinare event integracyjny dla Kinnarps Polska

IMG 7015 692x461 Kulinare event integracyjny dla Kinnarps Polska

Kolejne wino to najwyższa liga win tokajskich. Hit wieczoru! Babits Tokaji Aszu 3 Puttonyos , czyli słodkie Aszu, powstałe z macerowanych w winie wysuszonych przez pleśń botrytis jagód. Zbiera się je pojedynczo i dodaje w odpowiedniej proporcji do wina, dla ekstrakcji zgromadzonych cukrów. Jasno złocisty odcień i obfitość aromatów, od kandyzowanych owoców, po miód z cytryną i kasztanami. Laszlo umiejętnie balansuje między tradycyjnym stylem utlenienia, a powiewem nowoczesnej świeżości. Pasuje zarówno do galicyjskich słodyczy, jak i niebieskich serów pleśniowych. Poezja!

Jako trzecie Orballo Albarino. Nagrodzone między innymi srebrnym medalem podczas Decanter Awards 2007, brązowym medalem – International Wine Challenge 2007 oraz kolejne srebro podczas Decanter Awards 2008 i ukoronowane Commended na International Wine Challenge w 2008 roku. Wino o słomkowo-żółtym kolorze z odcieniem zieleni. Aromaty dojrzałych owoców – jabłek, melona oraz cytrusów – przewijające się z aromatami kwiatowymi. Wino niezwykle dobrze ułożone, z dobrą strukturą i wysoką kwasowością. Długa końcówka z miłym finiszem. Jak zawsze najlepiej smakuje dobrze schłodzone. Doskonale pasowało do pieczonego łososia w ziołach na czerwonym ryżu z żurawiną i owocami goji z sosem pomarańczowym, którego to właśnie przygotowała moja grupa.

wino Kulinare event integracyjny dla Kinnarps Polska

Jako ostanie z win degustacyjnych wino legenda, bo któż nie słyszał o Chianti! Chianti Castelli del Gravepesa! Typowe Chianti idealne do dań kuchni toskańskiej, past, potraw z ryżu. A było sporo takich akcentów podczas naszej kulinarnej przygody z Kinnarps. Oprócz wspaniałych rozkosznych win każdy uczestnik otrzymał, uwaga! Książkę „Odkrywanie Smaku” z autografem i pozdrowieniami od Marka Kondrata! Dziękujemy Panie Marku za wpisy do książki i Kacprze jeszcze raz za wspaniały wieczór!

Ekologia na talerzu. Czyli Kulinare z Organic Farma Zdrowia. To nasz kolejny partner, który przygotował wiele wspaniałych ekologicznych produktów na event w Kinnarps. Od certyfikowanego ekodrobiu, wybornych kozich serów poprzez wspaniałe warzywa i owoce po egzotyczne, wyszukane produkty jak owoce goji, przyprawy i doskonałe oliwy, nasi uczestnicy mogli się upajać czystą naturą bez domieszki pestycydów i chemii! Kulinare od teraz ma zawsze dla Was wspaniałe ekologiczne produkty i specjalne kupony na ich zakup we wszystkich sklepach Organic Farma na terenie Polski. Każdy kto weźmie udział w naszych akademiach będzie mógł skorzystać z tych niezwykłych atrakcji.

Zobacz film z akademii:

Oczywiście jak zawsze nie zabrakło kunsztu naszych kulinarnych artystów. Grupa Kulinarna Łapanowski. To również nasz partner, który w swoich szeregach wprowadza niezwykłe nowe kulinarne osobowości. Kolejno w szeregach Kulinare Team zadebiutował Sebastian Gołebiewski, Kuba Korczak i Adam Leszczyński. Adam, który szlifował swoje umiejętności u Gordona Ramsaya naprawdę dał czadu! Zobaczcie sami jak był oblegany… jednak kobiety chyba bardziej kochają słodycze! Dziękujemy Wam Panowie jesteście naprawdę mistrzami kulinarnej ceremonii. Goście byli zachwyceni! Oczywiście nie zabrakło Jurka Sobieniaka specjalisty od słodkości, który wyczarował czekoladowe ekstrasy i Alexandra Barona specjalisty od kaczki, która „fruwała” po naszych talerzach w towarzystwie wyśmienitych, kolorowych sosów, przeplatana ziołowymi akcentami.

Część naszych przepisów pochodziła z najnowszej książki Grzegorza Łapanowskiego, który jako główny prowadzący opatrzył każdy egzemplarz własnoręcznym autografem. Dziękujemy Grzesiu! To był naprawdę cudowny wieczór!

DSC 7984 692x461 Kulinare event integracyjny dla Kinnarps Polska

Ja też byłem, wina za dużo nie wypiłem ale wszystko widziałem i tez uczestniczyłem. Jako coach dietetyczny. Miałem więc przyjemność podzielić się wiedzą na tematy alchemii diety intuicyjnej, zgodnej z grupą krwi. Mam nadzieje, ze wszyscy się dobrze bawili. Dziękujemy Kinnarps za wspaniałą zabawę i czekamy na Wasze komentarze icon smile Kulinare event integracyjny dla Kinnarps Polska Wkrótce dla Was obiecany konkurs, więc zaglądajcie na naszego Facebooka!



4 KOMENTARZY

Witam,
W pierwszej kolejności chciałem podziękować Grześkowi Łapanowskiemu i całej grupie za tak eksytujący i pełny kilinarnych przygód event dla firmy Kinnarps Polska.
Miałem tą przyjemność być w grupie „deserowej” :), niesamowita zabawa ze słodimi smakołykami :)… pamiętem tylko czekoladę, czekoladę i jeszcze raz… mus truskawkowy i malinowy, miód z przyprawami do deseru owocowego, pyszną bitą śmietanę.
Poza tym dużo innych, równie ciekawych przepisów, które uskutecznialiśmy w praktyce, dużo dobrej zabawy przeplatanej z próbowaniem (jak dla mnie niektórch zupełnie nowych) potraw. Przepyszna pierś z kaczki, niezapomniane doznanie smaku opiekanej na patelni wołowiny, cienko pokrojonej z warzywami! I wiele innych rzeczy, które ja tylko zostały przygotowane przez nas za pomocą zespołu Grześka, bardzo szybko znikały i nie zawsze była możliwość „przebicia” się przez wygłodniały tłum pracowników Kinnarps :D.
Niezapomniana przygoda! Fajni ludzie, dobre jedzenie, pyszne wino z winiarni Pana Marka Konrada…
Polecam każdemu, kto chciałby przeżyć przygodę pełną humoru z lawiną smaków i uszczęśliwieniem kubków smakowych :)… a do tego wszystkiego ZDROWO! ^^

Pozdrawiam,
Piotr Ch.

13 lutego 2012 10:07

Witam,

dziękuję całemu zespołowi z ekscytującą przygodę, nie wiedziałam, że gotowanie może sprawiać tyle frajdy.
Dzięki Wam wróciłam do domu uskrzydlona i od razu zaczęłam przygotowywać niektóre smakołyki.
Kaszi zrobiło furorę! Moje podejście do gotowania zdecydowanie się poprawiło, z korzyścią dla domowników ;-)
Serdecznie pozdrawiam
Iwona L.

13 lutego 2012 11:38

Dla Wszystkich mężczyzn-kucharzy:
byliście świetni.. soczyści , apetyczni i słodcy…a Wasze potrawy, które wyczarowaliście naszymi rączkami jeszcze apetyczniejsze…
Kaczka na zawsze zapadła mi w pamięć…mam nadzieję, że niebawem uda mi się odtworzyć w domu jej smak i aromat:-)

Wina serwowane przez Kacpra cudownie umiliły również moje podniebienie oraz nastrój..

Świetna zabawa, relaks i nauka – BĘDĘ POLECAŁA WAS DALEJ.

Pozdrawiam
Marzena:-)

13 lutego 2012 12:55

Smaki, zapachy, kolory, śmiech… Przecież to tylko cząsteczki chemiczne i fale elektromagnetyczne, a wszystkie zmysły poruszone! Pełnia szczęścia :) Dziękuję!!!

14 lutego 2012 08:46

Zaloguj się żeby dodać komentarz.