Po prawie 5 latach działalności Akademia Kulinarna Kulinare jest na sprzedaż!
Jeżeli jesteś zainteresowany zakupem prześlij ofertę na adres m.zaremba@kulinare.pl

Gotowanie z integracją dla Medicover!

Dzisiaj przedstawiamy Wam relację z naszego studia kulinarnego w Warszawie, gdzie przygotowaliśmy dla firmy Medicover wieczór integracyjny w ramach naszego autorskiego programu wspólnego gotowania dla firm – KULINARE Gotuj zdrowo! Integracja przy ekologicznych i zdrowych potrawach została jak zawsze okraszona wybornym, wyselekcjonowanym winem.

Medicover30 692x461 Gotowanie z integracją dla Medicover!

Naszych gości przywitaliśmy bufetem antipasti. Nasz zespół przygotował wspólnie dla kulinarnych bohaterów wspólnej integracji, wyborne figi i grillowaną cukinię z aromatyzowanymi tymiankiem pomidorami. Do tego subtelny akcent wybornego wina i pozostało nam tylko oficjalnie przywitać przybyłych uczestników oraz podzielić ich na trzy grupy.

Medicover14 692x461 Gotowanie z integracją dla Medicover!

Na starcie nie zabrakło jak zawsze wspaniałych przystawek. Sałatka z pieczonych buraków i aromatyzowanej dyni w połączeniu z kozim serem, soczewicą i orzechami, grillowana papryka z tymiankiem i orzechem włoskim oraz wykwintne toskańskie Canelloni z ricottą, szpinakiem i suszonym pomidorem, otulone grillowanym bakłażanem. Ciepłe przystawki to podstawa zdrowej kuchni w tym zimowym czasie!

Medicover48 692x461 Gotowanie z integracją dla Medicover!

Nie zabrakło tradycyjnie smaków z grilla. Pod czujnym okiem prowadzącego Pawła nasi uczestnicy zobaczyli, że tak naprawdę można grillować przez cały rok. Wystarczy się trochę cieplej ubrać i zaopatrzyć w odpowiedni grill. Najlepiej z pokrywą. Pamiętajcie, że jedyne, co nas ogranicza, to tylko nasza wyobraźnia. Tak naprawdę, to co zapiekamy w tradycyjnym piekarniku, możecie śmiało przygotować w grillach. Panowie grillujcie przez cały rok! Grillowanie jest naprawdę zdrowe!

Medicover22 692x461 Gotowanie z integracją dla Medicover!

Cieszymy się bardzo z tego udanego, obfitego w kulinarne atrakcje wieczoru tym bardziej, że w naszych szeregach zadebiutował nowy prowadzący Julian Karewicz. Dziękujemy Julianie za wyjątkowo profesjonalne i twórcze gotowanie w Twojej grupie! Tym bardziej, że jego podopieczni przygotowali tego wieczoru wspaniałą egzotyczną, pełną smaku i barw potrawę. Wyborny marokański Tajin! Aromatyzowane w cytrynach i świeżej mięcie mięso z wolno wybiegowego kurczaka, które dostarczył nam nasz partner Organic Farma Zdrowia, w połączeniu z aromatyzowanymi typowymi dla marokańskiej kuchni przyprawami, po misternym gotowaniu w tradycyjnym marokańskim naczyniu, po prostu rozpływało się w ustach. Do Tajin przygotowaliśmy wyborne chlebki z czosnkiem i czarnym sezamem, dopieszczone klarowanym masłem.

Medicover64 692x461 Gotowanie z integracją dla Medicover!

Sezonowo, zdrowo i zgodnie z grupą krwi! Pod tym hasłem w drugiej grupie poprowadził warsztaty Aleksander Baron. Przy okazji zapraszam na jego kulinarny blog, na którym pisze dla magazynu Zwierciadło oraz do pierwszej edycji magazynu kulinarnego „Kuk Buk” gdzie Aleksander przygotował swoje autorskie przepisy. Jak zawsze nasz wrażliwy na wysublimowane smaki i rustykalne podanie, znawca dobrego smaku przygotował wyborną ekologiczną, sezonowaną wołowinę z grilla. Puree z pasternaku i słodkich batatów w towarzystwie konfitury z czerwonych cebuli dopełniło smakiem i kolorem to doskonałe danie. Pycha!

Medicover91 692x461 Gotowanie z integracją dla Medicover! W trakcie naszego spotkania w trakcie degustacji, miałem okazje naszym uczestnikom udzielić kilku porad na temat termiki produktów oraz jak ważne jest gotowanie z udziałem wysoko odżywczych, ekologicznych produktów, o właściwym dla danej grupy krwi przyporządkowaniu produktów spożywczych. Gwiazdą tego wieczoru były owoce Goji, które dopełniły smak w moim daniu głównym. Te wyjątkowo zdrowe, małe czerwone „ prozdrowotne diamenty” w połączeniu z czarnym ryżem i grillowanym łososiem, dały nam sporą dawkę antyoksydantów. Gdyby ktoś nie wiedział, to owoce Goji są trzecim produktem na świecie pod względem zawartości witaminy C. Polecam! Ja mam je zawsze pod ręką…

Medicover68 692x461 Gotowanie z integracją dla Medicover!

Na deser zaskoczyliśmy naszych gości ciastem czekoladowym a’la Brownie „nafaszerowanym” bogactwem zdrowymi bakalii, a nasz deser ku zaskoczeniu wszystkich, został zapieczonym na tradycyjnym grillu! Apropos „słodkich grzeszków” bez, których nie można sobie wyobrazić finiszu naszej kulinarnej przygody, to w mojej grupie przygotowaliśmy wyjątkowo aromatyczny sorbet gruszkowo – jabłkowy z rozmarynem, który w połączeniu z czekoladowym Brownie podkręcił kubki smakowe naszych gości…

Medicover10 692x461 Gotowanie z integracją dla Medicover!

Prowadzący Julian Karewicz, trzymając się orientalnych klimatów przygotował na deser Carpaccio z ananasa z ciepłym sosem imbirowym, dopełniając ten zdrowy i lekki deser syropem z Agawy i owocami granatów, których nie muszę Wam rekomendować. Owoce granatu to eliksir młodości i długowieczności! Są obecnie łatwo dostępne, więc kosztujcie je jak najczęściej. Szczególnie w okresie zimowym, kiedy witamina C jest bardzo ważna.

Medicover36 692x461 Gotowanie z integracją dla Medicover!

Medicover15 692x461 Gotowanie z integracją dla Medicover!

Bawiliśmy się wszyscy na prawdę doskonale z firmą Medicover przez blisko cztery i pół godziny. Oczywiście dla najbardziej aktywnych i twórczych uczestników wręczyliśmy nagrody niespodzianki, których się nikt nie spodziewał. Jeszcze raz gorąco pozdrawiamy „kulinarnymi całusami” cały zespół Medicover! Gotujcie zdrowo, twórczo i ekologicznie!



Zaloguj się żeby dodać komentarz.