Praktyczne blachy do pieczenia
Obróbka termiczna potraw w piekarniku doskonalona jest od lat. Nasze babcie i prababcie miały proste blachy do pieczenia, które szybko czerniały i nie do końca spełniały swoje funkcje. Tak było kiedyś, a dziś? Dziś dla wszystkich kucharzy ceniących sobie praktyczne rozwiązania są blachy z wyjmowanym dnem.
Jak piec, to tylko w blaszce
Wiele jest innowacyjnych rozwiązań, jak na przykład silikonowe formy do pieczenia. Nie wszyscy są jednak do nich przekonani. Są tacy, którzy cenią sobie blachy do pieczenia – trwałe i funkcjonalne. A gdyby tak pójść o krok dalej?
Blacha do pieczenia z wyjmowanym dnem to praktyczne rozwiązanie, dzięki któremu można upiec potrawę i estetycznie ją zaserwować. Wyjmowane dno mogą mieć zarówno tańsze blachy ocynowane, jak i trwalsze formy do pieczenia wykonane ze stali nierdzewnej.
Co daje wyjmowane dno? Przede wszystkim nie trzeba czekać, aż wypiek całkowicie wystygnie, by wyjąć go z blaszki. Wystarczy odpowiednio zabezpieczoną na wypadek oparzenia dłonią podnieść dno formy, by w pełnej krasie zaserwować swój wypiek. Estetyka podania i komfort pieczenia w jednym.
Blaszka, brytfanna, tortownica
Wyjmowane dno ma nie tylko tradycyjna blacha do pieczenia zwana brytfanną. Obecnie takie rozwiązanie z powodzeniem stosuje się do blaszek standardowych wymiarów i kształtów oraz tortownic.
Wyjmowane dno w blaszce do pieczenia pozwala na estetyczne podanie potrawy, a także jej przechowywanie. I pomyśleć, że nasze babcie i prababcie musiały po upieczeniu przekładać wypieki na odwrócony talerz, co nie wyglądało zbyt apetycznie.