Jaki rękaw cukierniczy wybrać?
Rękaw cukierniczy to narzędzie, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. W sklepach znajdziemy wiele modeli różniących się od siebie wyglądem i materiałem, z którego są wykonane. Rękaw ma kształt stożka, do którego z jednej strony wkładamy tylkę, a z drugiej napełniamy go masą. Rozbieżność cenowa poszczególnych szpryc jest duża.
Jakie są dostępne rękawy cukiernicze?
W sklepach znajdziemy wiele modeli. Możemy je podzielić na jednorazowe i te wielokrotnego użytku. Jednorazowe są wykonane z grubej folii. Jak sama nazwa wskazuje po użyciu musimy je wyrzucić. Najczęściej są pakowane po kilka sztuk, a ich cena wynosi kilka złotych. Najczęściej tylki musimy dokupić osobno. Jednorazowe rękawy są najczęściej stosowane w gastronomii. Z kolei w domach stosuje się te wielokrotnego użytku, gdyż są one bardziej ekologiczne. Rękawy cukiernicze silikonowe kupimy za kilkadziesiąt złotych. W zestawie z reguły znajdują się tylki o różnych kształtach, które służą do nadawania masie kształtu. W sklepach znajdziemy także szprycę w formie pistoletu. Jest to tuba z tylką, którą wypełniamy masą, a szprycujemy za pomocą tłoka. Tego typu gadżety mogą być wykonane z plastiku lub metalu. W pierwszym wypadku to koszt kilkudziesięciu złotych. Metalowe mogą kosztować nawet ponad sto złotych.
Jaką szprycę wybrać?
Najczęściej wybierane są szpryce silikonowe, głównie ze względu na dobry stosunek jakości do ceny. Za nieduże pieniądze możemy kupić gadżet, który posłuży nam przez wiele lat. Jeśli jednak rzadko pieczemy ciasta, to jednorazowe rękawy będą dobrym rozwiązaniem.