Jak przechowywać owoce w lokalu gastronomicznym?
Większość cukierni czy kawiarni ma w swojej ofercie desery z dodatkiem owoców. Te świetnie pasują do ciast, lodów czy naleśników. Są słodkie i orzeźwiające, cieszą się popularnością niezależnie od pory roku. Pewien kłopot może sprawić ich właściwe przechowywanie. Jak zapewnić im długotrwałą świeżość, jednocześnie nie tracąc wiele miejsca na zapleczu? Praktycznym rozwiązaniem mogą być specjalne skrzynie na owoce.
Skrzynki na owoce – wygodne i praktyczne
Aby desery z dodatkiem owoców zachwycały smakiem, trzeba zadbać nie tylko o różnorodność, ale także świeżość wszystkich składników. W przypadku owoców na zapleczu lokalu gastronomicznego to nie lada wyzwanie – zwykle są ich spore ilości. Jak oddzielić różne gatunki, zachować świeżość i smak? Pomocne będą specjalne, stworzone specjalnie z myślą o transporcie i przechowywaniu owoców czy warzyw skrzynki. Te można ustawiać jedne na drugich, bez obaw o zgniecenie zawartości. Specjalne otwory zapewniają dostęp do powietrza. Dodatkowo owoce nie mieszają się, można podzielić je czy to gatunkami, czy czasem dostawy.
Gdzie szukać wytrzymałych skrzynek na owoce?
Każdy lokal gastronomiczny powinien przygotować na zapleczu specjalną spiżarnię – chłodne pomieszczenie, w którym bez obaw o utratę świeżości przechowywać będzie można owoce i warzywa.
Żeby maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń, warto wyposażyć się w skrzynki na owoce odpowiedniej wielkości i formatu. Te można kupić w wielu miejscach – największy wybór oferują jednak specjalne sklepy gastronomiczne, czy to stacjonarnie, czy działające w sieci.