Przepyszna babka na wielkanocny stół

Baba, oprócz mazurka to ciasto, które od lat gości niemalże na każdym stole wielkanocnym. A żeby oczarowała ona swym kształtem i wyglądem wszystkich uczestników śniadania wielkanocnego warto wyposażyć się w odpowiednią foremkę.

Historia baby wielkanocnej

Od wielu, wielu lat piaskową, śmietaną czy drożdżową babkę można spotkać niemalże na każdym świątecznym stole. Jest to ciasto z wieloletnią tradycją. Jaka jest zatem historia słynnej babki wielkanocnej?

Już wieki temu była ona wypiekana zawsze w Wielki Piątek. Istniał przesąd, że ciasto to opada zawsze wtedy, gdy w pobliżu pojawi się „chłop”. I stąd właśnie pochodzi nazwa ciasta – „baba”. Zgodnie z tradycją nieudana babka kompromitowała gospodynię, zatem każda szanująca się pani domu robiła wszystko, aby ciasto wyszło idealne. Zwyczaj przetrwał przez lata i babka do dziś jest bardzo pożądanym smakołykiem i to nie tylko w święta wielkanocne.

Forma do babki w bogatej odsłonie

Obecnie wybór foremek do pieczenia babek jest przeogromny. Są one dostępne w różnych rozmiarach oraz wykonane z różnorodnych tworzyw.

Dla tych pań domu, które cenią sobie puszystość oraz lekkość struktury ciasta polecane są między innymi formy do babek z tuleją. Z kolei znudzonym klasycznym wyglądem wypieku gospodyniom do gustu przypadnie bez wątpienia nowoczesna, silikonowa forma do pieczenia babek. Obecnie w wielu sklepach jest ona dostępna w szerokiej gamie kolorystycznej oraz o różnorodnych kształtach.

W sprzedaży nie brakuje też foremek do babek gotowanych, które sprawdzają się przede wszystkim u tych pań domu, które nie lubią piec w piekarniku.

Forma do babki dostępne na https://sklep.polmarkus.com.pl/formy-do-babki