Ciekawe ozdoby na tort
Marzeniem każdego jest zrobienie dobrego wrażenia na swoich gościach. Dobrym pomysłem jest wykonanie ozdoby z czekolady, która powinna przypaść do gustu każdemu.
Przygotowanie ozdób
Nawet początkujące osoby nie powinny mieć żadnych problemów z przygotowaniem takich rzeczy, ponieważ wystarczy papier do pieczenia, czekolada oraz dodatki. Najważniejsza jest oczywiście czekolada, dlatego trzeba pamiętać, żeba była dobrej jakości. W tej kwestii nie warto oszczędzać na składnikach, ponieważ od tego zależy głównie jakość produktu końcowego. Dekoracje z czekolady przyciągają uwagę i sprawiają, że tort może wyróżnić się na tle innych. W ostatnich latach dużą popularność zdobyły liście do czekolady.
Liście z czekolady
Należy pamiętać, żeby najpierw je dokładnie umyć, a potem pozostawić na ręczniku papierowym do wyschnięcia. W tym czasie dobrze jest rozpuścić czekoladę. Można w tym celu użyć kąpieli wodnej, która jest najlepszą metodą. Czekoladowe ozdoby na tort prezentują się doskonale, a są bardzo proste do wykonania, dlatego każdy może je samodzielnie przygotować w domu. Należy jednak posiadać takie rzeczy jak pędzelek cukierniczy, który znacznie ułatwi zadanie. Po dokładnym wyschnięciu można oddzielać warstwy czekolady od liści. Po prostu trzeba podbierać ogonek liście i robić to niezwykle delikatnie, żeby nie uszkodzić struktury. Czekoladowe ozdoby są już gotowe i można nimi ozdobić tort lub ciasto. Najlepiej wybierać sztywne liście, które pochodzą od mięty, wiśni lub cytryny. Ozdoba ze szprycy będzie najlepszą metodą dla osób początkujących, które dopiero zaczynają swoją przygodę z cukiernictwem.