Tylki cukiernicze i rękawy – jak je wybrać?
Nie trzeba być wcale mistrzem kuchni, żeby wiedzieć, że do przygotowania ozdób na ciastach potrzebne są takie element jak tylki cukiernicze oraz rękaw, na który są one zakładane. Nie każdy jednak wie to, w jaki sposób te dwa elementy powinno się wybierać. Na co zatem zwracać uwagę, gdy kupuje się akcesoria do wykonywania ozdób na ciastach?
Jak wybrać rękaw cukierniczy?
Zdecydowanie najważniejszą sprawa jeśli chodzi o wybieranie rękawa cukierniczego, jest to, aby był on wykonany z odpowiedniego materiału. Przede wszystkim odradza się modele papierowe, ponieważ są one bardzo trudne w używaniu ich. Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie skorzystanie z modelu silikonowego, który choć droższy, to jednak znacznie bardziej wygodny.
Jak wybierać tylki cukiernicze?
Żaden rękaw cukierniczy nie zostanie dobrze wykorzystany, jeśli nie będzie zakończony odpowiednią tylką cukierniczą. Zasadne jednak jest pytanie, w jaki sposób ją wybrać i kupić. Przede wszystkim powinno się unikać modeli plastikowych, ponieważ choć są tanie, to jednak ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Zdecydowanie lepszym wyborem jest w tym wypadku model metalowy, który jest o wiele wytrzymalszy, a także stabilniejszy, więc tworzone z niego ozdoby są zwyczajnie ładniejsze. Co więcej, poleca się kupowanie tych dodatków na sztuki, a nie w dużym zestawie, ponieważ w ten sposób ogranicza się ilość tylek tylko do tych, które się faktycznie potrzebuje i ich używa. Zestawy choć tańsze, to jednak pełne są różnego rodzaju kiepskich wzorów, których nigdy się nie użyje.
Tylki cukiernicze można nabyć na Polmarkus.