Silikonowe foremki – wady i zalety

Foremki wykonane z silikonu cieszą się z roku na rok coraz większą popularnością, zastępując systematycznie używane do tej pory rozwiązania w postaci modeli aluminiowych i metalowych. Nie każdy jednak wierzy w zasadność zmiany używanych przez siebie do tej pory foremek. Z tego powodu warto mieć świadomość, jakie posiadają one zalety, lecz również czy są, a także jakie wady.

Zalety silikonowych foremek

Nie da się ukryć, że tym, co najczęściej określane jest jako najważniejsza zaleta tego typu foremek, są oczywiście ich właściwości użytkowe. Silikon jest niezwykłym materiałem, który z jednej strony rewelacyjnie przewodzi ciepło, lecz sam się nie nagrzewa, więc nie ma ryzyka poparzenia się, wyjmując foremki z piekarnika. Dodatkowo do takiego materiału zupełnie nie przylega ciasto, więc wypieki wyjmuje się wygodnie, oraz bez ryzyka ich uszkodzenia. Co więcej, foremki te bardzo dobrze się przechowuje, ponieważ wystarczy je zwinąć i schować do szuflady. W przypadku żadnego innego rozwiązania takie metody nie są możliwe.

Wady foremek z silikonu

Niestety silikonowe foremki to nie tylko zalety, lecz również i pewne wady, które trzeba wziąć pod uwagę, gdy zechce się na nie wymienić dotychczasowo używane modele. Przede wszystkim na uwadze trzeba mieć to, że są to foremki bardzo drogie, znacznie droższe niż metalowe. Po drugie jednak dużą uwagę trzeba przyłożyć do ich producenta oraz jakości. Tanie, podrabiane modele mogą bowiem być groźne dla zdrowia, ponieważ silikon bez atestu może okazać się bardzo ryzykowny w użytkowaniu.

Formy silikonowe dostępne na stronie https://sklep.polmarkus.com.pl/formy-silikonowe-do-pieczenia