O kwiatach cukrowych słów kilka
Wiele osób nie wyobraża sobie tortu bez dodatków, które go przyozdabiają. Najbardziej popularnym motywem ozdób są kwiatki z masy cukrowej. Niby nie są zbyt smaczne, ale niemal na każdej imprezie toczą się o nie boje. A najzajadlej zawsze o nie upominają się najmłodsi, gdyż sądzą, że piękne kwiatki to pyszne kwiatki.
Czy warto używać kwiaty cukrowe na tort i inne wypieki?
Ładne i przyozdobione potrawy zawsze bardziej przyciągają wzrok i powodują, że na ich widok cieknie ślinka. Dlatego warto używać dekoracji, najlepiej takich jadalnych, by potem można było je zjeść. Kwiaty cukrowe stały się swego rodzaju tradycją jak babka na Wielkanoc, czy karp na wigilijnej kolacji. A przy tym są bardzo uniwersalnym motywem więc nadają się idealnie na każdą okazję. Nie warto rozczarowywać gości brakiem cukrowych kwiatów. Ciasto bez ozdób wydaje się bezduszne i wybrakowane. Nadajmy mu więc nieco kolorytu za pomocą kolorowych kwiatów!
Kupić, czy zrobić?
Zrobienie masy cukrowej, z której potem można zrobić kwiatki jest łatwe. Trudniejsze jest potem uformowanie jej w ładne i przemyślane kształty. Dlatego jeśli nie ma się zdolności plastycznych, a w młodości z plasteliny wychodziły potworki, lepiej zdać się na sklep. I nie będzie to wcale wstydem, gdyż nikt nie wymaga od domowego cukiernika artystycznych zdolności. Jeśli ktoś jednak ma ochotę spróbować swoich sił w wytwarzaniu cukrowych kwiatów, najlepiej będzie zacząć od róży. Robi się ją bowiem z niewielkich kółek oblepionych wokół wykałaczki. Na pewno goście docenią starania, gdy poczęstuje się ich własnym wypiekiem, przyozdobionym w kwiaty cukrowe.