Jakie foremki do ciasta wybrać?
Foremki do ciasta to jeden z najbardziej podstawowych akcesoriów i dodatków w kuchni. Umożliwiają one wykonywanie wypieków w postaci ciasteczek, czy też babeczek, czyli zdecydowanie jednych z najsmaczniejszych domowych słodyczy. Problem tylko w tym, że niewiele osób potrafi określić to, z jakiego materiału powinny być wykonane dobre foremki.
Foremki jednorazowe
Zdecydowanie najpopularniejszym rodzajem foremek do ciasta są w polskiej kuchni modele jednorazowe. Wykonane są one z papieru, a z racji tego, są jednorazowe, czyli po upieczeniu w nich ciastek, podczas wyjmowania zostają uszkodzone.
Ogromną zaletą takich foremek jest ich bardzo niska cena, a także bardzo wysoka dostępność. Nie ma więc żadnego kłopotu z tym, aby je dostać dosłownie w każdym osiedlowym sklepie.
Foremki wielorazowego użytku
Jeśli jednak chce się mieć nieco wygodniejsze, a co najważniejsze wielorazowe foremki do ciasta, zdecydowanie poleca się wybrać model silikonowy. Foremki silikonowe charakteryzują się bardzo giętką, gumową konstrukcją, co powoduje, że można je swobodnie zginać. Dzięki temu są po pierwsze bardzo łatwe w przechowywaniu, a po drugie, niezwykle łatwo wyjmuje się z nich ciasto po upieczeniu, więc nie ma ryzyka, że dozna ono uszkodzenia podczas tej czynności. Co więcej, model silikonowy nie nagrzewa się, więc bardzo wygodnie można go wyjąć z piekarnika, a także co bardzo ciekawe, od razu po tym włożyć nawet do zamrażalnika, ponieważ nie jest on wrażliwy na zmiany temperatur, w których pracuje.