Jaka forma do pieczenia chleba?
Naturalne pieczywo na zakwasie wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem. Niestety w większości przypadków nie można na to liczyć, gdy chleb kupowany jest w supermarkecie. Rozwiązaniem tego problemu jest domowy wypiek chleba. Żeby cieszyć się z własnoręcznie przygotowanych wypieków wystarczy zebrać składniki oraz kupić formę do pieczenia chleba. Na jaki materiał formy najlepiej postawić?
Formy z blachy ocynkowanej
Z pewnością jest to najpopularniejszy rodzaj formy do pieczenia chleba, który znaleźć można prawie w każdej kuchni. Ich popularność wynika z wyjątkowo niskiej ceny oraz lekkości. Niestety, ale materiał ten posiada również dużo wad. Przede wszystkim jest on podatny na uszkodzenia oraz na rdzę! Dlatego każdą blachę ocynkowaną przed wykorzystaniem należy wyłożyć papierem do pieczenia, a po przygotowaniu wypieku dokładnie ją wyczyścić oraz wysuszyć.
Forma metalowa z warstwą nieprzywierającą
Dużo praktyczniejszym i wytrzymalszym rozwiązaniem jestem forma do pieczenia chleba wykonana z twardego metalu i wyłożona dodatkową warstwą non-stick. Tego rodzaju warstwa nie pozwala na przywarcie ciasta do ścianek formy. Tego rodzaju forma jest droższa rozwiązaniem, ale bez wątpienia posłuży znacznie dłużej niż zwykła forma z blachy ocynkowanej. Używając jej należy jedynie uważać na warstwę, która jest podatna na zarysowania. Jakie są inne rozwiązania?
Forma silikonowa
Rosnącą popularnością cieszą się formy silikonowe. Wyróżniają się one na tle innych materiałów ogromną elastycznością, a tym samym możliwością przybrania dowolnych kształtów. Z tego powodu formy silikonowe dostępne są w najróżniejszych rozmiarach, kształtach oraz kolorach. Dodatkową zaletą tego materiału jest odporność zarówno na bardzo niskie, jak i bardzo wysokie temperatury. Nie można jednak przy nich używać ostrych narzędzi, ponieważ mogą być z łatwością przecięte.