Do czego można wykorzystać masę cukrową?
Masa cukrowa jest niezwykle popularna. Jest łatwa w użyciu i daje niesamowite możliwości osobie, która wie jak się z nią obchodzić. Do czego można wykorzystać taką masę?
Do pokrycia tortu
Podstawowym zastosowaniem masy wykonanej z cukru jest pokrywanie tortu. Masę barwi się na pożądany kolor (można też kupić ją już zabarwioną), a następnie rozwałkowuje i pokrywa się nim całość tortu, który wcześniej został pokryty kremem maślanym. To dość prosty i szybki sposób dekoracji tortu, który pojawia się w wielu konkursach i programach cukierniczych. Takie torty są po prostu w modzie.
Do wykonania ozdób
Masa cukrowa jest też bardzo plastyczna. Oznacza to, że można tworzyć z niej figurki i ozdoby, dokładnie tak jak z modeliny. Wystarczy tylko odrobina wyobraźni i sprawne ręce. Z masy można też wycinać ozdoby i odciskać wzory np. koronki. Dzięki temu każdy tort może wyglądać inaczej. Ozdabiać można też inne rodzaje wypieków np. muffinki, babeczki, ciasteczka i placki.
Do pokrycia babeczek
Masą można pokrywać też babeczki, ciasteczka lub cake pops. To ciekawe rozwiązanie, które w Polsce jest jeszcze pewnego rodzaju nowością. Jest to połączenie ciastek i lizaków, które ma być jak najbardziej kolorowe i bajeczne. Można je polewać czekoladą, ale można też owijać je elastyczną masą, która dobrze przykryje każdy kawałek ciastka. Dzięki temu będzie on wyglądał spójnie, a samo ciasto będzie niewidoczne. Masa może też pomóc w przytrzymaniu wypieku w całości i jego utrzymaniu się na patyczku do cake popsów.