Po prawie 5 latach działalności Akademia Kulinarna Kulinare jest na sprzedaż!
Jeżeli jesteś zainteresowany zakupem prześlij ofertę na adres m.zaremba@kulinare.pl

Integracja dla wydawnictwa Edgar

Kilka dni temu Kulinare odwiedziło nasze stare ukochane miejsce, czyli warszawską Moonsferę, która mieści się w Domu Olimpijskim! Dziękujemy Jarku za wspaniałe przygotowanie dla nas jak zawsze profesjonalnej szkoły gotowania. Majstersztyk!

Edgar 21 692x461 Integracja dla wydawnictwa Edgar

Tym razem na zlecenie wydawnictwa Edgar przygotowaliśmy tam zdrowe i ekologiczne menu dla prawie 30 osobowej grupy fanów sztuki kulinarnej. Integracja podczas wspólnego gotowania dla firm, była tego wieczoru filarem naszych kulinarnej przygody. Uczestnicy zostali podzieleni na 3 grupy. Każda z nich przygotowała po 4 dania. Pierwsza i trzecia grupa to typowe włoskie smaki… ale uwaga, tym razem bez makaronu. Jak zdrowo po włosku to warzywnie i tylko z ekologicznym mięsiwem. Na start pieczona papryka z orzechem… oczywiście włoskim i świeżym tymiankiem. Do kompletu naszych antipasti przygotowaliśmy cukinii z aromatyzowanym pomidorem i krem z grillowanych warzyw na grzankach a’la Bruscetta. W roli dania głównego tradycyjne canelloni z grillowanego bakłażana, czyli involtini di melanzane na ziołowym musie pomidorowo paprykowym. A jak mięso po włosku to oczywiście cielęcina ala saltimbocca i jagnięcina w ziołowej toskańskiej marynacie ze skórką cytrynową i miętą. Puree pietruszkowe z szafranem, na grillowanym jabłku i konfitura z czerwonej cebuli dopieściła nasze mięsne dania smakiem i zjawiskowym połączeniem kolorów. Oczywiście w głównych daniach nie zabrakło króla „omega 3″ czyli łososia zapiekanego w świeżych ziołach, serwowanego na czarnym piemonckim ryżu z sosem grejpfrutowym.

Edgar 8 692x461 Integracja dla wydawnictwa Edgar

Na zakończenie tych upojnych chwil zdrowe i lekkie desery. Sezonowe! Tego wieczoru to gruszki z rozmarynem i żurawiną w towarzystwie lodów jabłkowych z nutą cynamonu i posypką migdałowo orzechową, dopieściły kubki smakowe naszych fanów wspólnego gotowania.

Dla urozmaicenia jedna z grup przeniosła się z gotowaniem nieco dalej, bo przygotowane dla nich menu pochodziło z bardziej orientalnej strony świata. Na stanowiskach królowały typowe indyjskie smaki i korzenne przyprawy. Sałatka na ciepło z tofu, kurczak tikka masala i aromatyzowany garam masala szpinak z tradycyjnym indyjskim serem paneer, który przygotowaliśmy z ekologicznego mleka. Pycha! A te bogate w smaki i aromaty egzotyczne, kolorowe dania serwowane były oczywiście z tradycyjnym chlebkiem naan, który zapiekaliśmy w grillu na specjalnym kamieniu! Iście indyjska uczta…

Edgar 7 692x461 Integracja dla wydawnictwa Edgar

Wspólną integrację i kulinarną atmosferę dopieszczały na zmianę delikatne i głębokie nuty włoskich, francuskich i hiszpańskich win, wyselekcjonowanych i dobranych przez naszego eksperta Nikolasa Lappa. Dziękujemy za wspaniały bukiet!

Edgar 4 692x461 Integracja dla wydawnictwa Edgar

Warsztaty kulinarne tym razem poprowadziłem z Aleksandrem Baronem, którego nie muszę przedstawiać. Naszym specem od grillowania jak zawsze był Paweł Górski. Panowie jeszcze raz bardzo dziękuję za niezwykle upojne chwile i mam nadzieję, że już wkrótce znowu spotkamy się podczas kolejnej imprezy zdrowego gotowania dla firm! Ja pogawędziłem z uczestnikami jak zawsze o zdrowym podejściu do kuchni i o tym, że gotowanie w domu z ekologicznych i lokalnych produktów to najkrótsza droga do zdrowia i witalności. Tym razem szczególną uwagę zwróciłem na zbliżający się okres jesienno zimowy, gdzie podstawą jest termicznie ciepłe danie i odpowiednio dobrane przyprawy. Dla najlepszych uczestników wręczyliśmy jak zawsze nagrody niespodzianki;)

Edgar 5 692x461 Integracja dla wydawnictwa Edgar

Dziękujemy jeszcze raz firmie Edgar za wspaniale spędzony czas! Pamiętajcie…gotujcie radośnie i twórczo!



Zaloguj się żeby dodać komentarz.