Po prawie 5 latach działalności Akademia Kulinarna Kulinare jest na sprzedaż!
Jeżeli jesteś zainteresowany zakupem prześlij ofertę na adres m.zaremba@kulinare.pl

Pstrąg z pary w sosie holenderskim z romanesco i baby marchewkami

111 692x461 Pstrąg z pary w sosie holenderskim z romanesco i baby marchewkami

Zdrowa żywność jest ostatnio propagowana na wiele sposobów. Najnowsze technologie zapewniają m.in. szybsze i zdrowsze gotowanie. Taki efekt osiągniemy, dzięki garnkowi do przygotowywania potraw na parze. Wykonany ze stali nierdzewnej prezentuje się wspaniale, a możliwość różnorodnego gotowania dzięki specjalistycznym wkładom pozwoli urozmaicić każdy posiłek stał się wyjątkowy, oryginalny i pełny najważniejszych wartości odżywczych. W trakcie 4 edycji wspólnego gotowania pod szyldem Kulinare, to właśnie prowadzący Grzegorz Łapanowski zaprezentował część możliwości jakie daje taki sposób przygotowywania potraw. Dla osób, które nie uczestniczyły w tym smakowitym przedstawieniu fuzji smaków dzisiaj prezentujemy przepis, który każdy może przygotować we własnej kuchni.

Składniki:

4 oczyszczone filety z pstrąga

1 oczyszczony kalafior romanesco podzielony na różyczki

Op. baby marchewek – mrożone

Ew. op. groszku cukrowego mrożonego

Gałązki kopru

Skórka z 2 cytryn

Sos:

2 żółtka

2/3 kostki masła

50 ml octu jabłkowego lub winnego

70 ml dobrego białego wina

Liść laurowy, ew. tymianek lub estragon

Sposób przygotowania:

Warzywa wkładamy do garnka i gotujemy na pół chrupko. Pod sam koniec dokładamy również doprawioną rybę i odstawiamy na chwile by „złapała” temperaturę. Na patelni gotujemy ocet z winem i przyprawami by alkohol odparował – objętość płynów powinna zmniejszyć się o ok. 50%.

Na osobnej patelni klarujemy masło. I lekko przestudzone mieszamy z wcześniej rozmąconymi żółtkami z esencją octowo-winną. Pamiętajmy by mieszać energicznie, a masła dodawać bardzo powoli i stopniowo, by sos nam się nie zwarzył. W przeciwnym wypadku możemy dodać jeszcze jedno żółtko.

Rybkę podajemy z gotowanymi na parze warzywami, lekko doprawionymi solą, pieprzem i oliwą w asyście sosu i listków świeżego kopru. Dla nadania dodatkowego przyjemnego aromatu warto dodać jeszcze skórkę z cytryny.



Zaloguj się żeby dodać komentarz.