Po prawie 5 latach działalności Akademia Kulinarna Kulinare jest na sprzedaż!
Jeżeli jesteś zainteresowany zakupem prześlij ofertę na adres m.zaremba@kulinare.pl

Pierś z kaczki z karmelizowanymi marchewkami i sałatą rzymską

IMG 22591 692x461 Pierś z kaczki z karmelizowanymi marchewkami i sałatą rzymską

Danie główne, które przywołuje uczestnikom Akademii kulinarne miłe wspominania oraz apetyczne burczenie w brzuszku. Idealnie doprawiona i wysmażona pierś z kaczki serwowana ze smakowitymi dodatkami powraca, aby każdy mógł wypróbować ten smakowity przepis.


Składniki:

4 piersi kacze ze skórą

50 ml śliwowicy łąckiej

2 łyżki miodu

szczypta mielonego anyżu i goździków

4 marchewki

1 pomarańcza

łyżka miodu

3 cm korzenia imbiru

3 łyżki masła

8 liści sałaty rzymskiej

pieprz, sól


Sposób przygotowania:

Kacze piersi nacinamy od strony skóry co około 2 minimetry w poprzeczne prążki. Staramy się nacinać tak, by nie naruszyć mięsa. Oprószamy ją solą, pieprzem i przyprawami i zalewamy mieszaniną alkoholu, miodu i soku z połowy pomarańczy. Odstawiamy do zamarynowania.

Karmelizowane marchewki, słodkie i lekko pikantne, pasują do mięs i drobiu. Obrane tniemy pod kątem w grube 2 cm plastry i krótko gotujemy we wrzątku, by zachowały chrupkość. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Następnie przesmażamy je chwilę, na rozgrzanym maśle, dodajemy imbir, miód i sok z pomarańczy. Gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje i odstawiamy z ognia pod przykryciem, by zachować temperaturę.

Kaczkę smażymy na suchej patelni od strony skóry, by wytopił się tłuszcz, a skóra zyskała złocistą barwę. Piersi przewracamy na druga stronę tylko na moment, by białko się ścięło i uniemożliwiło wypływ soku. Mięso dopiekamy w żaroodpornym naczyniu w piecu nagrzanym do 180 C ok. 10 minut. Pod koniec pieczenia możemy jeszcze dodać marchewki, by zyskały pożądaną temperaturę. Po upieczeniu odstawiamy piersi na ok. 5 minut do wystygnięcia, a następnie cienko tniemy w poprzek. Podajemy z karmelizowaną marchewką i liśćmi rzymskiej sałaty.



Zaloguj się żeby dodać komentarz.