Po prawie 5 latach działalności Akademia Kulinarna Kulinare jest na sprzedaż!
Jeżeli jesteś zainteresowany zakupem prześlij ofertę na adres m.zaremba@kulinare.pl

Gotuj zdrowo z Projektem Ja! Relacja…

W ubiegły czwartek w Galerii Blu odbyła się nasza kolejna cykliczna akademia kulinarna Kulinare pod hasłem „Gotuj zdrowo z Projektem Ja” To już trzecie warsztaty integracji podczas wspólnego gotowania organizowane przez firmę Golden Spa. „Projekt Ja” to autorski program Bożeny Społowicz, w którym jestem trenerem zdrowej diety i równolegle prowadzę dla uczestników projektu edukację kulinarną, połączoną z wiedzą jak gotować zdrowo.

Na naszym spotkaniu nie zabrakło gości specjalnych. Mam na myśli nasze małe pociechy, które przybyły wraz z rodzicami i gotowały z wielkim zapałem, ku naszej ogromnej radości. To się nazywa prawdziwa rodzinna integracja podczas wspólnego gotowania!

002 Gotuj zdrowo z Projektem Ja! Relacja...

„Nie daj się przeziębieniom” to hasło przewodnie naszego spotkania, bo jak wiemy jest okres, kiedy szczególnie warto zwrócić uwagę na odpowiednia dietę, która wzmocni nasz układ odpornościowy i uchroni nas przed przeziębieniem. Oprócz ciepłych posiłków w tym okresie, kluczem do dobrej odporności jest witamina C, której lista dobroczynnych właściwości jak wiadomo jest bardzo długa.

003 Gotuj zdrowo z Projektem Ja! Relacja...

 

Na nasz kurs gotowania ułożyłem specjalne przepisy, które zawierały produkty bogate w witaminę C. Pamiętajcie, że nie jest ważna ilość witamin tylko ich odpowiednia kombinacja. Dlatego nigdy suplementacja, czyli wyizolowane witaminy nie zastąpią tego, co ma dla nas matka natura. Bioaktywne odżywianie z nieprzetworzonych produktów oraz synergia witamin i składników odżywczych zawarta w produktach o pochodzeniu naturalnym i ekologicznym jest jedyną i najkrótszą drogą do zachowania zdrowia.

006 Gotuj zdrowo z Projektem Ja! Relacja...

 

Na początek naszej akademii kulinarnej przygotowałem przystawkę z pieczonej papryki ze świeżym tymiankiem i prażonym orzechem włoskim. Jak wiadomo papryka ma sporo witaminy C. Dressing wzbogaciłem sokiem z granatu, którego nie muszę przedstawiać, bo to prawdziwy celebryta wśród owoców o wysokiej zawartości antyoksydantów.

008 Gotuj zdrowo z Projektem Ja! Relacja...

 

Tego wieczoru królowały na naszych stołach pomarańcze, choć są owocem egzotycznym, ale co ciekawe kojarzą się nam głównie z okresem zimowym. Aby wykorzystać ich wartości prozdrowotne, bo jak wiadomo pomarańcze są również bogate w witaminę C, przygotowaliśmy wspaniały sos pomarańczowo- szafranowy do pieczonej kaczki, która została podana na puree z buraka aromatyzowanego kokosem z marchewką karmelizowaną z imbirem.

IMG 8857 Gotuj zdrowo z Projektem Ja! Relacja...

Jako drugie danie główne uczestnicy przygotowali wybornego łososia a’la Teryiaki, który marynował się w soku wyciśniętym z pomarańczy. Jako dodatek do naszego „króla omega 3” przygotowaliśmy czarny piemoncki ryż aromatyzowany świeżym ananasem oraz jagodami goji, które są obecnie jednym z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie! Te niezwykłe czerwone owoce zawierają wspaniałe bogactwo witaminy C, aminokwasów oraz innych niezwykle prozdrowotnych właściwości.

IMG 9017 Gotuj zdrowo z Projektem Ja! Relacja...

Jak zawsze nie zabrakło doskonałych deserów. Jabłkowo żurawinowy Crumble zapiekany z owocami białej morwy, został wzbogacony nutą owoców leśnych. Do naszego jabłkowego deseru zostały przygotowane wspaniałe lody z jeżyny leśnej, bogatej w witaminę C. Nasze lody zostały okraszone nutą świeżego rozmarynu i skórki cytrynowej.

007 Gotuj zdrowo z Projektem Ja! Relacja...

Podczas kulinarnego wieczoru mieliśmy również możliwość przetestować najnowszą kolekcję patelni ceramicznych Rivarolo z włoskiej firmy Ballarini, która specjalizuje się już od 1889 w ich produkcji. Beztłuszczowe, niezwykle zdrowe pieczenie łososia na ceramicznych patelniach okazało się hitem naszego spotkania! Patelnie Ballarini z kolekcji Rivarolo ku zdumieniu gości miały białą ceramiczną powłokę, na której doskonale emanowały kolory naszych potraw.

005 Gotuj zdrowo z Projektem Ja! Relacja...

Oczywiście nie zabrakło wybornego czerwonego wina, które jak wiadomo stoi na straży naszego zdrowia i dostarcza nam również niezłą dawkę witaminę C. Wino jest dla nas zdrowe, jeżeli będziemy je spożywać z umiarem. Przy okazji polecam Wam na okres zimowy wino daktylowe według tradycyjnej medycyny chińskiej, które doskonale wzmocni Waszą krew. Możecie je bardzo łatwo przygotować. Wystarczy zalać ok. 100g daktyli bez pestek butelką czerwonego wytrawnego wina i odstawić, na co najmniej 12 dni. Wino daktylowe jest zdrowe i niesamowite w smaku. Na zdrowie!



Zaloguj się żeby dodać komentarz.