Po prawie 5 latach działalności Akademia Kulinarna Kulinare jest na sprzedaż!
Jeżeli jesteś zainteresowany zakupem prześlij ofertę na adres m.zaremba@kulinare.pl

Gęś z grilla w korzennych przyprawach

16 692x461 Gęś z grilla w korzennych przyprawach

1 komentarz

Wyśmienita gęś urzekła uczestników akademii swoim delikatnym wypieczonym smakiem. Idealnie doprawione danie główne stało się największą atrakcją wieczornego grillowania z Grzegorzem Łapanowskim oraz towarzyszącymi mu kucharzami. Zachęcamy do spróbowania tego pysznego smakołyku we własnym ogródku.


Składniki:

2 piersi z gęsi

Po łyżce mielonego kardamonu, anyżu i cynamonu

3 łyżki soku z żurawiny

2 łyżki miodu

Pieprz i sól

Tarty imbir

Skórka i filety z 1 pomarańczy

2 cykorie

2 łyżki miodu


Sposób przygotowania:

Z przypraw korzennych, soku żurawinowego i miodu przygotowujemy marynatę. Gęś kroimy w drobne płatki w poprzek włókien. Mięso marynujemy, nabijamy na szpadki i grillujemy krótko na mocno rozgrzanym grillu. Cykorię pokrojoną w podłużne pasy, bez łyka, dusimy ok. 20 min na klarowanym maśle. Kiedy zmięknie dodajemy soli, imbiru, soku i skóry z pomarańczy. Dusimy jeszcze moment do zgęstnienia… i podajemy z obłędnymi szaszłykami z gąski.



1 KOMENTARZ

piersi z gęsi wiadomo pyszne przaśne i cudaśne polecam wszystkim ale nieliczni mogą tego doświadczyć, pozdrawiam, Dyl gang element jlb

30 lipca 2011 00:16

Zaloguj się żeby dodać komentarz.