Aleksander Baron

014 Aleksander Baron

Aleksander Baron to „szef kompletny”! Obecnie rezyduje we własnym kulinarnym atelier pod szyldem Solec. Szlify kucharza zdobywał w wielu niezwykłych miejscach – Szkocja, Karaiby, szefowanie kuchni w Nowym Wspaniałym Świecie, by na końcu otworzyć z Martinem wspólny lokal w Warszawie, samodzielnie urządzić w nim zaplecze gastronomiczne, by codziennie układać nowe menu. Z założenia bowiem nie ma w Solcu menu stałego, nie uda się tutaj znaleźć regularnej karty dań, za to Waszą uwagę przyciągnie czarna tablica z aktualną ofertą dnia. Kuchnia Aleksa opiera się na świeżo przyrządzonych daniach, które przygotowywane z regionalnych sezonowych produktów, zawsze cieszą podniebienie prostotą smaku. Nie ma mrożenia ani gotowania z półproduktów, dodawanie kostki rosołowej – wykluczone!

023 Aleksander BaronPasję do domowej rodzimej kuchni rozwija też przygotowując w Solcu coraz to nowe przetwory – marynowane w occie śledziki, własnoręcznie doprawiane oliwki w naturalnych zalewach, domowe dżemy, które można spróbować na niedzielnych brunchach czy kuszące nasyconymi kolorami owocowe soki, prężące się dumnie na barze jako znakomity dodatek do herbat, drinków lub tradycyjnych polskich grzańców. Niektóre produkty można nawet na co dzień w Solcu zakupić, a niektóre spróbować tylko na miejscu.

Aleks Baron od urodzenia związany jest z Warszawą, której mury niszczył w młodości farbami w sprayu. Artystyczne próby kontynuował później na wydziale rzeźby warszawskiej ASP i w instytucie historii sztuki UW. Cztery lata spędził w Wielkiej Brytanii, skąd powrócił z przedziwnym szkockim akcentem i kompleksowym doświadczeniem kucharza poszukującego dla siebie miejsca w kraju. Szybko odnalazł się w pasjonującej go od lat kuchni polskiej i został szefem kuchni w Nowym Wspaniałym Świecie. Zorganizował od podstaw stanowisko pracy, wyszkolił zespół i stworzył pierwszą odsłonę kuchni lokalu Krytyki Politycznej, ale od początku wiedział, że będzie mógł się w pełni rozwinąć dopiero we własnej kuchni. I tak się stało!

Dla nas Aleksander Baron prowadzi wraz z Grzegorzem Łapanowskim niezapomniane kreacje kulinarne pod szyldem Kulinare. Jego niezwykle mistrzowski talent oraz kulinarna inteligencja wprowadza zawsze wspaniały, profesjonalny artyzm podczas każdych warsztatów, odkrywając nowe niezwykłe smaki oraz wprowadzając wszystkich uczestników w nowoczesne techniki gotowania.



Zaloguj się żeby dodać komentarz.