Po prawie 5 latach działalności Akademia Kulinarna Kulinare jest na sprzedaż!
Jeżeli jesteś zainteresowany zakupem prześlij ofertę na adres m.zaremba@kulinare.pl

Akademia kulinarna – gotuj zdrowo! – wrzesień 2011

MG 5866 692x461 Akademia kulinarna   gotuj zdrowo! – wrzesień 2011

2 komentarze

Wszystko ulega ciągłym zmianom i również Kulinare po okresie wakacyjnym rozpoczęło zupełnie nowy cykl warsztatów kulinarnych pod hasłem ”Gotuj zdrowo!” Nasza pierwsza akademia, rozpoczynająca nową serie prozdrowotnego i proekologicznego gotowania, odbyła się w miniony weekend w warszawskiej restauracji Moonsfera. Dziękujemy Panie Jarku po raz kolejny za możliwość gotowania w tak zjawiskowym miejscu icon smile Akademia kulinarna   gotuj zdrowo! – wrzesień 2011

Pod dowództwem Grzegorza Łapanowskiego przystąpiliśmy do poprowadzenia akademii „Gotowanie według grupy krwi” Większość przepisów pochodziła z najnowszej książki prowadzącego, która ukaże się już niebawem w księgarniach i muszę Wam wyznać, że z pewnością będzie to Hit na naszych półkach, gdzie już od dawna brakowało podobnego autorskiego wydania.

Spontaniczność wszechobecnie panującego słowem i gestem Grzegorza od samego początku (w dobrym słowa znaczeniu) zawładnęła całą przybyłą grupą naszych gości, podzielonych na cztery równe zastępy. Mi tym razem przypadła wspaniała piątka, która pełna zapału w mgnieniu oka przystąpiła do kulinarnych potyczek. Byłem również mile zaskoczony, że spora część wszystkich uczestników była dość dobrze zorientowana w symbolu posiadanej grupy krwi. Dzięki temu trafnie udzielałem wskazań dietetycznych, które mam nadzieje, że nie pójdą w przysłowiowy las icon smile Akademia kulinarna   gotuj zdrowo! – wrzesień 2011

MG 6090 692x461 Akademia kulinarna   gotuj zdrowo! – wrzesień 2011

Po mojej prawej stronie brylował jak zawsze świetnie przygotowany Jurek Sobieniak – obecny szef kuchni w zjawiskowej restauracji ” Endorfina” w Warszawie. Notabene zajrzałem tam niedawno podczas „jesiennej ramówki Polsatu” i przyznam, że lokal robi wrażenie! Tym razem Jurek na naszych warsztatach pieczołowicie upichcił wraz ze swoją grupą przepyszną estragonową zupę rybną oraz szczególnie polecany na nadchodzące jesienne klimaty pęczak z borowikami ala risotto. Zapach i smak rybnej estragonowej czuje jeszcze do dzisiaj. Pychota!

Po mojej drugiej stronie rezydował mistrz od dziczyzny, czyli Alex Baron. Wszyscy, którzy posiadali w jego zespole grupę krwi 0 mogli wyjątkowo ucztować ze względu na niezwykle szeroki „mięsny wachlarz” A tak się składa, że to właśnie grupa krwi 0 czerpie najwięcej z białka zwierzęcego. Ale uwaga! Nie ma róży bez kolców! Posiadacze grupy 0 najlepiej zapomnijcie o wieprzowinie! Lektyny pokarmowe zawarte w tym gatunku mięsa w procesie trawienia aglutują niekorzystnie Waszą krew. Zresztą Alexander dokładnie to wyjaśniał i specjalnie przygotował polędwicę wołową oraz rostbef, które są wysoce wskazane dla „zerówek”! Ale pamiętajcie… nie spożywamy go z węglowodanami. Najlepsze połączenie to mięso i warzywa… wtedy o ile macie problem z nadwagą, przy odrobinie aktywności, będziecie chudnąc leżąc na kanapie icon smile Akademia kulinarna   gotuj zdrowo! – wrzesień 2011

Nasz „profesor” Łapanowski tym razem zasypał nas obficie zarówno merytoryczną jak i praktyczną wiedzą kulinarną. Od technik siekania, poprzez profesjonalne filetowanie trzech rożnych gatunków ryb, wyjaśniał i zachęcał do kupowania produktów pochodzenia ekologicznego, które są obecnie najkrótszą drogą do zachowania zdrowia. Nie omieszkał również podkreślić walorów smakowych i zdrowotnych wszelakich ziół oraz przypraw, które omówił niezwykle szczegółowo ze wskazaniem na swoje ulubione icon smile Akademia kulinarna   gotuj zdrowo! – wrzesień 2011

MG 6108 692x461 Akademia kulinarna   gotuj zdrowo! – wrzesień 2011

Jak zwykle nie zabrakło grillowania. Misternie przygotował dla nas wszystko Paweł. Dziękujemy icon smile Akademia kulinarna   gotuj zdrowo! – wrzesień 2011 Kaczka to już na naszych warsztatach standard. Do tego kotleciki jagnięce i grillowane boczniaki. Nie wspomnę o pieczonym karpiu ala Łapanowski. Poezja z grilla!

Na koniec jak zwykle słodkości! Tym razem to mojej grupie przypadło przygotowanie zapiekanych śliwek oraz gruszek z orzechami i rozmarynem serwowanych na kaszy jaglanej z migdałami. Palce lizać! To naprawdę genialne, wysokoenergetyczne desery na jesienne wieczory i ogólnie wskazane dla każdej grupy krwi. Szczególnie polecam kaszę jaglaną, która bogata w białko, posiada w swoim składzie niezwykle cenną dla naszego układu kostnego, włosów i skóry krzemionkę. Jaglana jako jedyna z kasz jest zasadowa i bezglutenowa! Nie tylko pomaga schudnąć, ale również doskonale oczyszcza organizm z toksyn, dostarczając nam przy okazji niezbędnych witamin. Jeśli więc chcecie szybko wrócić do formy, koniecznie uwzględnijcie jaglaną w Waszym codziennym jadłospisie!Te niezwykle cenne i zdrowotne walory plasują jaglankę na pierwszym miejscu wśród wszystkich kasz! Polecam szczególnie na śniadanie! Ja jestem od niej już chyba uzależniony icon smile Akademia kulinarna   gotuj zdrowo! – wrzesień 2011 Zresztą sami widzicie jak się rozpisałem…

Jeszcze raz dziękujemy Wam za przybycie i pozdrawiamy wszystkich kulinarnych smakoszy oraz zapraszamy na kolejne nasze warsztaty, które odbędą się już 25 września, podczas kolejnej edycji Wine & Food Noble Day w Warszawie. Bilety będą od środy do nabycia na naszej stronie. Do zobaczenia!



2 KOMENTARZY

Och, byłam! :) Bawiłam się świetnie! Gdzie odbędą się kolejne warsztaty?

13 września 2011 15:17

Super! Bawilem sie swietnie!

16 września 2011 11:16

Zaloguj się żeby dodać komentarz.