Po prawie 5 latach działalności Akademia Kulinarna Kulinare jest na sprzedaż!
Jeżeli jesteś zainteresowany zakupem prześlij ofertę na adres m.zaremba@kulinare.pl

Akademia Kulinare w restauracji Moonsfera

000 692x462 Akademia Kulinare w restauracji Moonsfera

3 komentarze

To już nasze drugie spotkanie w Warszawie na Akademii Kulinarnej KULINARE – jakże smakowite i udane. 19 lutego w restauracji Moonsfera w Centrum Olimpijskim rozpoczęła się przygoda kulinarna entuzjastów gotowania, grillowania, smażenia i pieczenia, którzy przybyli na tę imprezę z całej Polski. Kulinarne emocje podgrzewane były przez znakomitych kucharzy: Grzegorza Łapanowskiego znanego z kuchni.tv oraz Dzień Dobry TVN, Aleksandra Barona z restauracji Solec 44 oraz Jerzego Sobieniaka z WARS-u.

Amatorzy niecodziennego gotowania z uwagą chłonęli wszystkie porady kulinarne prowadzących warsztaty i ochoczo zabrali się do przyrządzania potraw według przepisów przygotowanych głównie przez Grzegorza Łapanowskiego. Na czterech stanowiskach, gdzie rozłożone były produkty niezbędne do powstania danej potrawy, pod fachowym okiem mistrzów sztuki kulinarnej, zaczęły powstawać rewelacyjne, niepowtarzalne dania. Zupełnie obce sobie osoby błyskawicznie zintegrowały się we wspólnej pasji, wspomagając się w krojeniu, siekaniu, mieszaniu i przyprawianiu. Podczas akademii można było osobiście przetestować doskonałe akcesoria kuchenne, które obecnie są nieodzowne w naszej kuchni – garnki i szybkowary, noże ze stali damasceńskiej, naczynia do gotowania na parze Vitalis oraz grille gazowe Weber, które pomogły w szybkim i sprawnym, a zarazem bardzo zdrowym przyrządzeniu dań. Zdrowym! …bo większość produktów i składników potraw pochodziła od producentów żywności ekologicznej, o co zadbał Grzegorz Łapanowski. A wierzcie nam, że naprawdę było ich niemało i każdy mógł wszystkich spróbować. Podczas gotowania oraz wykwintnego ucztowania nie zabrakło oczywiście wybornego wina, które doskonale podkreślało wszystkie smaki degustowanych potraw.

Smakowanie rozpoczęliśmy od przystawek, na które złożyły się Carpaccio z buraków z kozim serem, aromatyzowane oliwą dyniową, organiczny żytni chlebek z kozim serem i karmelizowaną gruszką, miodem i oliwą truflową, a orientalne maki i nemy z kiełkami i słodkim sosem czosnkowo-sojowym, wypełnione wspaniałym łososiem wprowadziły nieco azjatyckich klimatów podczas wieczoru.

019 692x462 Akademia Kulinare w restauracji Moonsfera

Dania główne to przede wszystkim doskonała zupa rybna, świetny pstrąg w papilotach z grilla z boczniakami w sosie balsamico, delikatny karp na parze w sosie holenderskim z kalafiorem romanesco i baby marchewkami.

Podczas naszych kulinarnych warsztatów nie zabrakło typowego polskiego klimatu, z czego zresztą słynie sam Grzegorz Łapanowski. Gęś z grilla w korzennych przyprawach z konfiturowaną cykorią i pomarańczami to wyjątkowy akcent, który mile zaskoczył wszystkich uczestników. Następnie na ruszt naszych grilli trafiły burgery z jagnięciny w stylu marokańskim doprawione miętą, które zresztą były hitem wieczoru… szczególnie wśród płci męskiej oraz wyborne steki z ekologicznej wołowiny doprawione pieprzem i balsamico. Podczas grillowania można było nauczyć się techniki idealnego wysmażania steków, które profesjonalnie zaprezentował Aleksander Baron.

Na zakończenie oczywiście niezwykle efektowny deser z gruszkami flambirowanymi wódką gorzką żołądkową z emulsją miodową i limonkami. Podczas przygotowania tego deseru prowadzący podkreślił swój niezwykły kunszt kulinarny, „stawiając słup ognia” na patelni, wprowadzając wszystkich w zachwyt i osłupienie! Tego naprawdę nie było w scenariuszu :). Nie zabrakło również pysznych przekąsek/ciekawostek, takich jak wątróbka z dorsza, wykwintna i delikatna cielęca grasica, czy mini pizza z grilla polana oliwą czosnkową lub klarowanym masłem. Do przyrządzenia tej mini pizzety Jerzy Sobieniak zademonstrował specjalny młynek do mąki i z ekologicznego pełnego ziarna na naszych oczach przygotował wspaniałą mąkę. Jej zapach niczym w starym młynie roznosił się po całej restauracji jeszcze długo po zmieleniu.

Mamy nadzieję, że nasza Akademia Kulinarna dostarczyła uczestnikom wiele radości ze wspólnego gotowania oraz możliwość poznania nowych ludzi z tą samą pasją. Każdy mógł nabrać pewności, że jego skromne umiejętności pozwolą mu zabłysnąć wśród bliskich lub znajomych ciekawą potrawą. Ogromne bogactwo dań przygotowanych przez nich sprawiło, że można by długo wymieniać wiele pysznych potraw, ale to nie ostatnie takie spotkanie z pasjonatami sztuki kulinarnej. Do zobaczenia na następnej smacznej akademii już w kwietniu.

Bardzo dziękujemy właścicielowi restauracji Moonsfera Jarosławowi Uścińskiemu za udostępnienie miejsca na nasze warsztaty kulinarne oraz serdeczne podziękowania całej obsłudze, która spisała się na medal!



3 KOMENTARZY

Warsztaty były naprawdę niezapomnianym przeżyciem, nowe smaki ciekawych produktów, wspaniali ludzie tworzący wyśmienitą atmosferę i przemili prowadzący z dobrą radą na kaźdym kroku. Do zobaczenia na następnych warsztatach :D

26 lutego 2011 09:53

Mało jest rzeczy, które sprawiają większą frajdę niż wspólna zabawa przy gotowaniu, a jeżeli jest to jeszcze połączone z możliwością spróbowania wszystkiego czego się samemu dokonało, a nawet i tego co wyczarowali trzej czarodzieje noża i patelni to naprawdę grzechem jest nie skorzystać z takiej okazji. Po kwadransie człowiek zapomina, że nie zna tych wszystkich ludzi i bawi się w najlepsze wspólnie pitrasząc, dzieląc się kawałkami jedzenia i popijając zacne wina. I nie ważne czy siekasz idealnie cebulę w 3 sekundy i jesteś bohaterem w swoim domu, czy nie potrafisz pokroić zwykłej marchewki, ważne, że się kochasz jedzenie i gotowanie :) Dziękuję za świetną zabawę! :) Do zobaczenia! I oczywiście Chapeau bas dla Grzesia, Aleksandra i Jurka :)

4 marca 2011 00:08

Naprawdę świetna zabawa !!! Jeżeli chcecie spróbowac swoich sił pod okiem profesjonalistów to jak najbardziej polecam. Atmosfera super, organizacja na 5+. Już nie mogę się doczekać następnej edycji. Pozdrawiam

16 marca 2011 10:19

Zaloguj się żeby dodać komentarz.