Po prawie 5 latach działalności Akademia Kulinarna Kulinare jest na sprzedaż!
Jeżeli jesteś zainteresowany zakupem prześlij ofertę na adres m.zaremba@kulinare.pl

Akademia integracyjna w Pałacu Mierzęcin – czerwiec 2011

MG 4046 692x461 Akademia integracyjna w Pałacu Mierzęcin   czerwiec 2011

2 komentarze

Już kolejny raz pod batutą Grzegorza Łapanowskiego odbyła się nasza akademia gotowania Kulinare. Wszystko w niezwykle zjawiskowym miejscu, jakim okazała się rezydencja pałacowa Mierzęcin. Oprócz znanych i lubianych szefów Aleksandra Barona oraz Jurka Sobieniaka włączyłem się tym razem planowo i spontanicznie do warsztatów w roli dieto terapeuty icon wink Akademia integracyjna w Pałacu Mierzęcin   czerwiec 2011 Jako organizator Kulinare obserwując dynamiczny rozwój i ogromne zainteresowanie naszych akademii zaobserwowałem, że sama sztuka gotowania w obecnych czasach, kiedy dostępne na rynku produkty są wysokokaloryczne i niestety mało odżywcze, nie do końca są w stanie zapewnić nam zdrowie. Moje wieloletnie doświadczenie i badania różnorodnych diet na samym sobie oraz obecnie regularnie stosowana dieta intuicyjna w oparciu o grupę krwi okazały się podczas wspólnego gotowania niezwykle interesujące dla naszych kulinarnych warsztatowiczów. To bardzo pocieszające i zarazem ogromnie inspirujące do dalszego rozwoju dieto terapii podczas naszych następnych spotkań. A wielu z nas pragnie już dziś zmieniać złe nawyki żywieniowe i przechodzić na nowe naturalne i zdrowe diety, oparte na ekologicznych produktach! Pamiętajcie, że grille i garnki nie zapewniają nam zdrowia tylko to, co na nich przyrządzimy! I tutaj uwaga!!! Obecnie w gąszczu zwariowanych diet można sobie narobić wiele problemów zdrowotnych!

MG 4216 692x461 Akademia integracyjna w Pałacu Mierzęcin   czerwiec 2011

Piękna pogoda, wspaniałe plenery pałacu Mierzęcin oraz blisko 30 osobowa grupa miłośników kulinarnych emocji, stworzyła klimat iście z „Carringtonowskiego bankietu”. Wspaniale przygotowana sala degustacyjna oraz tarasy z pięknym widokiem, gdzie umieściliśmy nasze grille gazowe, zapewniły nam przez blisko 4 godziny ogromny potencjał integracyjny. Uczestnicy podzieleni na cztery grupy mogli pod czujnym okiem naszych szefów kuchni przygotowywać wspaniałe dania. Oprócz doskonałych przystawek w stylu azjatyckim (Maki z kaszą i pieczonym łososiem), które w genialny sposób zostały przez Grzegorz Łapanowskiego spolszczone kasza jęczmienną, nie zabrakło typowych dla niego kolejnych polskich akcentów. Lin, sielawa oraz polska ekologiczna jagnięcina na przemian z mięsem przepiórki lądowały na naszych rusztach przeplatane marynowanymi boczniakami oraz szparagami skrapianymi oliwą truflową. Nasz wspaniały szef Aleksander Baron opowiadał jak należy świadomie kupować mięso wołowe i jak idealnie grillować steki T Bone. Nie zabrakło również śródziemnomorskich klimatów, które dopełniły grillowane baby ośmiorniczki. Jednak hitem jak zwykle okazała się tradycyjna Polska kaczka w korzennych przyprawach serwowana z truskawkowym sosem. Palce lizać!

MG 4297 692x461 Akademia integracyjna w Pałacu Mierzęcin   czerwiec 2011

Na zakończenie naszych kulinarnych wrażeń oczywiście ulubione desery i tutaj błysnął jak zwykle Jurek Sobiebiak stawiając na patelni słupy ognia flambirując na przemian truskawki z rabarbarem, które w połączeniu z wybornym musem czekoladowym zostały zdegustowane w mgnieniu oka. Oczywiście jak zawsze nie zabrakło wybornych win. Tym razem francuskie akcenty Chardonnay na przemian z Merlotem doprowadzały nasze kubki smakowe do rozkosznych wrażeń. Jak zawsze czujne oko prowadzących dokonały wyboru najbardziej aktywnych i wręczyli im wspaniałe nagrody icon smile Akademia integracyjna w Pałacu Mierzęcin   czerwiec 2011 Szkoda, że takie niezwykłe chwile trwają tak krótko, ale mamy już przed nami kolejne spotkania kulinarne, na które czekamy z niecierpliwością? Pozdrawiamy jeszcze raz Team Epa Wind ze Szczecina i mamy nadzieje, że spędziliście z nami fajną kulinarno-integracyjną przygodę icon smile Akademia integracyjna w Pałacu Mierzęcin   czerwiec 2011



2 KOMENTARZY

Było po prostu rewelacyjnie ! Polecam wszystkim, którzy chcą przyjemnie i niekonwencjonalnie spędzić czas. Delektowaliśmy się zarówno nowymi smakami, które odkrywaliśmy pod okiem mistrzów kuchni, jak i cudowną atmosferą jaka wytworzyła się podczas tej imprezy.
Osobiście od nowa spojrzałam na kwestię gotowania i tego czym jest jedzenie. Z zapałem ruszyłam do swojej kuchni i dziś z radością eksperymentuję.

27 czerwca 2011 11:54

Witam,
Właściwie nie mogę skomentować tego wydarzenie ponieważ w nim nie uczestniczyłem, tym bardziej więc proszę o kontakt w jaki sposób mógłbym dostać zaproszenie do akademii kulinarnej i w takim spotkaniu wziąć udział.
Pozdrawiam
Piotr Mikołajczak, Kołobrzeg

30 lipca 2011 20:10

Zaloguj się żeby dodać komentarz.